>CULTURE : SETIAP ORANG PERLU ADA KEMAHIRAN KOMPUTER WALAUPUN DIA SEORANG CLEANER

>


Selamat tengah hari.Bean Moreno baru siap deal dengan contractor Unify untuk pemasangan HSBB di kolej ni.Contractor tu cakap senang je tapi bila saya tengok balik mak aiyh sakit otak jugaklah nak buat cabling fiber nig.Tapi apa yang bestnya ialah saya ada belajar banyak istilah baru dalam pendawaian elektrik.Hidup takkan pernah lari dari jumpa ilmu baru.Itulah yang dinamakan perjalanan hidup manusia.So sesiapa yang cakap dia takde belajar benda baru dalan hidup maksudnya dia menjalani kehidupan lembu yang mana asyik2 buat benda yang sama.Oooopss terkasar sikit ye pada permulaan entri (sebab amarah tengah naik ni)


Kenapa saya nak cerita pasal benda yang memang isu ni terlalu common.Korang rasa patut tak setiap manusia atau orang belajar sikit ilmu tentang komputer walaupun just pasang cable power ke CPU?Benda nampak mudah kan tapi itulah satu benda yang paling bodoh yang tak dapat dilakukan oleh insan yang memegang segulung MASTER.Gaya dan cara cerita memang gempak tapi benda sesimple ni pun tak tau.Patutkah saya respect pada insan yang berlagak ada MASTER tetapi teramat bodoh dalam kehidupan.Hoho…

Tadi pulak jadi kes di mana screen monitor jadi gelap.Gambar menjadi kabur.Pandangan semakin padam (hak3 ini lirik lagu Bean).Pasal benda ni pun berlari ke tempat saya dan tanya kenapa jadi macam tu?Siap nak tukar  monitor lain.Lalu saya dengan gaya macho (bercampur marah) saya pergi dan adjust contrast & brightness.Benda sesimple ni adik sedara saya darjah 4 pun tau nak buat.Tapi takpelah seperti tagline blog ni “Kekacakan Mengatasi Segala Rintangan”.

So dari contoh yang saya bagi kat atas ternyatalah kita perlu ada knowledge pasal komputer.Tak perlulah nak pergi belajar pasal CSS or PHP.Belajar yang simple2 je.Microsoft Office pun cukuplah kan.Sebab apa kita ni bukan hidup dalam zaman Neolitik,dunia dah maju zaman dah berubah.Sekarang siapa yang buta IT memang takkan maju.Even nenek tua kat kampung sayapun dah tau buat dialer streamyx tau,hak3 (tipu je).Takkan komputer problem yang remeh2 pun nak serah pada dept IT.Kalau macam tu memang asyik kene tipu je dengan technician komputer.At least kalau kita ada knowledge kita tau lah yang kita tak kena tipu.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Bean Moreno, Culture, Facts. Bookmark the permalink.

13 Responses to >CULTURE : SETIAP ORANG PERLU ADA KEMAHIRAN KOMPUTER WALAUPUN DIA SEORANG CLEANER

  1. >hahhaha.. tahu takpe, shaye juge pernah mengalaminye mase praktikal mase diploma dulu..paling besh mase sorang pakcik datang kedai nak repair komputer, die tanye :"Mana pomen nye?" (ade patut panggil foreman)Shaye pun jawab, "err, shayelah!"Hasilnya :Terkejut beruk pakcik tu tak pecaye. Hahaha~

  2. Hizami Rahim says:

    >ahha.ya.pengetahuan ICT satu keperluan pada hari ni.kalau tak habis la hidup.;)

  3. Sky0ne says:

    >haha betul ni…tapi ada jugak kes pegawai IT tapi malas nak belajar…suruh buat video pun alih2 guna movie maker je…dah la main letak2 gamba n lagu je…kalo mcm tu, aku yg tak IT ni pun bole buat…hihih

  4. BeaN MorENo says:

    >nemo – hoho awak kah pomen kereta itu?hak3

  5. fyna says:

    >hahahaha…apesal ko x sound je?mende senang je beb….p/s : aku suke tagline ko tue…

  6. Matjoe says:

    >patut laa laju boleh memvote dgn cepat dan selamat

  7. BeaN MorENo says:

    >hizami – kita kena sedar itu satu element hidup

  8. >nampak marah???agagagaga….relax bean…lain kali, sound dulu baru tolong betulkan!ahahahahaha

  9. BeaN MorENo says:

    >hizami – ia adalah element kehidupan 2020…hak3

  10. BeaN MorENo says:

    >skyOne – bro itu kes budak pemalas…hak3…aku rajin sikit lah…

  11. BeaN MorENo says:

    >fyna – kat sini kalau aku bersuara memang masak aku…hak3…terpaksa hipokrit

  12. BeaN MorENo says:

    >Matjoe – hoho…ya betul matjoe

  13. BeaN MorENo says:

    >hakim – hak3…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s