>WHY SMARTPHONES CAN BE DUMBPHONES

>


Selamat pagi ye semua.Otak tengah cargas pagi2 ni so mulalah gatal2 nak masuk kontes.Oklah saya nak tau pendapat korang lah kan.Apakah itu Telefon pintar ataupun Mat Salleh (bukan yang duduk sebelah rumah Kak Tijah ye) “Smartphone”?Sekarang ni dok sibuk orang cakap pasal smartphone.Kalau tahun 2000 dulu 3310i lah (ada ke hp ni?) paling smart tapi ni lagi smart.Bagi saya “Smartphone” adalah telefon bimbit yang bukan sahaja ada rekabentuk menarik tapi juga ada pelbagai fungsi.




Macam2 contoh “Smartphone” yang ada kat pasaran sekarang.Contohnya Blackberry Bold,Blackberry Curve,ataupun HTC Legend.Bila kita tengok gambarpun nafsu dalam hati akan meningkat untuk beli je handphone ni.Dahlah design cool pastuh banyak function plak tuh.Apakah function2 yang sepatutnya ada pada sesebuah “Smartphone”?Sesebuah telefon itu hanya akan dapat gelaran “Smartphone” (kira macam manusia dapat gelaran Dato’ juga) sekiranya telefon itu boleh :

1) Arrange e-mail dengan baik
2) Boleh buka Facebook (bukan takat buka tapi guna sekali)
3) Boleh buka twitter (bukan takat buka tapi guna sekali)
4) Snap & Ambil gambar
5) Telefon (kalau function ni takde maknanye itu bukan phone ye)
6) SMS dengan baik
7) Boleh Browse Internet
8) Boleh Update Blog (yang ni penting untuk blogger romantik macam saya)

Tapi korang tau tak apa yang membuatkan semua “Smartphone” menjadi phone paling lembab/dungu dalam dunia?Simple je.Kalau kita pakai handphone mahal tapi line pakai line cikai memanglah ia akan jadi telefon yang hanya smart di luar tetapi dungu di dalam.Yelah sebagai contoh saya bagi beberapa senario :

1) PAKAI PREPAID MURAH

Si A : Weh pinjam HP Blackberry sat aku nak call lecturer
Si B : Alamak sorrylah prepaid habis

Korang nampak tak apa yang terjadi.HP mahal tapi takleh nak call out

2) TAK BOLEH ONLINE

Si A : Weh bosanlah.Pinjam HTC Legend jap aku nak online FB
Si B : sini takde wifi lah bro.Macam mana nak online

3) TAK LEH HANTAR EMAIL

Si A : Bro pinjam Blackberry Curve aku nak hantar mail jap.Internet creamyx downlah
Si B : Alamak bro line HP ni pun lembab la…

So sekarang korang nampak tak?Tapi kalau smartphone ni bergabung meletup dengan Digi punya plan,pasti menggegar dunia.Yelah sebab Digi plan siap ada dengan plan internet 3G Turbo.So masalah2 di atas pasti takkan terjadi.Korang boleh online,email bahkan bersosial di mana2 dan pada bila2 masa tanpa gangguan.

Jadi apakah dengan mempunyai “Smartphone” korang boleh berbangga jika tiada plan telefon yang best.Fikir2 kan lah ye.Gunakanlah Digi Smart Plan.Hanya RM68.00 sebulan korang boleh jadikan Smartphone berfungsi sepenuhnya.Tapi kalau pakai 3310i jangan lah berangan ye.



Sebelum saya terlupa.Digi akan mengadakan satu event yang bernama Digi Break Free Party,Kalau korang nak pergi sila lawat Digi Break Free Party.Ni detail dia :


Date: 29 May 2010 (Saturday)
Time: 6pm – 10pm
Venue: Ecoba, Lot No. B-G-02, Level 1 Menara Bata (Tower B), PJ Trade Centre, No. 8 Jalan PJU 8/8a Bandar Damansara Perdana, 47820 Petaling Jaya (please click here for a location map)



Mesti best kalau kita berpakaian macam banduan dan tetibe je kelihatan bebas dari segala rintangan.Ingat Kekacakan mengatasu segala rintangan.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Avengelist, Bean Moreno, Blackberry, Bloggers, Blogging, Contest, Digi Next Level, HTC, Smartphone. Bookmark the permalink.

20 Responses to >WHY SMARTPHONES CAN BE DUMBPHONES

  1. Anak Perak says:

    >fuh nasib baik aku x pakai hp yg krg smart.tp betol ape yg dikatakan atas.hp mahal2 kredit x der,buat ape.p/s : tiba2 puji digi.ade ape2 ker ni.

  2. BeaN MorENo says:

    >emi – hak3…faham2 sudah mi…kita ni blogger kan

  3. qellissa says:

    >erk..nice en3.. mcm terkena je…lalala… selalu guna iphone utk surf bila ader wifi klu xder wifi mmg x guna lah…hihihi..

  4. kak ina kl says:

    >suami akak pun selalu kata..handphone mahal tapi ashik tak ada kredit..sabar ajerlah

  5. encik tikus says:

    >Tapi aku gune CELCOM ?

  6. BeaN MorENo says:

    >qelissa – hak3…sorry saya xde niat pun…cuma buat advert je…hak3

  7. BeaN MorENo says:

    >kak ina – nanti akak dah femes pakai je line…hak3

  8. BeaN MorENo says:

    >en tikus – aku guna maxis

  9. Matjoe says:

    >ni confirm dapat invite, first 50 dpt tiket GSC. mmg perkasa laa abg page rank nibean, vote audition aku pulaks:http://projectalphagroup.ruumz.com/Videos/View.aspx?groupid=383&id=88635&returnurl=%2fVideos%2fDefault.aspxtq

  10. >dah buat dah , cet . kena pulun ni . hahahak .

  11. BeaN MorENo says:

    >mat joe – hehe…cuba luck je…hak3

  12. BeaN MorENo says:

    >aus – kene pantas dong

  13. Mr.K says:

    >Mangatasi bukan "menagatsu" ..hik hik hik…Dulu masa tahun 2000 aku tengok smartphone ie lebih kepada oenggunaan di pejabat. Masa tu ..apa jadah nya WIFI..skang ni dah meluas kan..pasal wifi free bersepah..

  14. Mr.K says:

    >mengatasi bukan "menagatsu" atau "mengatasu"hik hik hik

  15. >'Blackberry curve', saya nak saya nak…Tapi point2 mmg bernas dan menyusuk jiwa ar bro…

  16. BeaN MorENo says:

    >Mr. K – typo lah bro…hak3…tak pasan pulak…nanti say ubah

  17. BeaN MorENo says:

    >nuraarin – hak3…nak buat entri

  18. >memang best! bean tahniahh! kau dapat jadi top 10 macam kak tash🙂

  19. Sendra says:

    >seriously bean,aku langsung tak reti nak buat entry macam ni..seriously ni masalah aku dalam blogging..aku tak reti langsng..aku ulang,aku tak reti langsung buat entry2 macam ni dong!

  20. Anonymous says:

    >Странно, искал совсем не это, гугл выдал Ваш сайт, и судя по всему не зря, есть что почитать! Goodwork!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s