>TIPS : AJAK TETAMU MASUK RUMAH JANGANLAH KUNCI PAGAR

>

Oit,apa cer?saya tau korang mesti tunggu entri saya yang title dia depan ada T kan?hak3…Sorrylah tadi saya agak emo dan saya tak mungkin akan tulis entri yang bermula dengan T kalau saya dalam emosi tak stabil.Nanti tajuk entri TIPS tapi tulis melalut sampai korang termuntah nak baca.hoho…Lagi satu korang kena ingat menulis tips ni sebenarnya susah beb ingat senang ke?Nak kena gali neuron2 yang ada dalam otak tau tak?hak3…
gambar rumah siapalah saya ambil ni
Oklah,entri ni bukan nak ajar korang jadi perompak mahupun penyamun tarbus ye.Saya jugak takde niat nak suruh korang tukar solex rumah korang.Sila jangan salah faham ok.Saya tau mesti ada antara korang yang terpinga2 dengan title tu.Memang saje jepun kasi macam tu supaya korang tak terima input bulat2 dan korang jugak kena gali neuron dalam otak korang.Jadi adil kan?
Maksud saya ialah kalau kita nak orang masuk blog kita ataupun senang cerita komen blog kita tolonglah jangan beri kesukaran tahap dewa kepada readers ataupun tukang komen kita.Kita boleh umpamakan macam ni buat open house tapi kita letak bouncer depan pintu macam kat club malam (uiks pernah pergi ke Bean?).Sebelum tu meh sini saya story sikit pasal apa benda yang korang buat lepas tu boleh meyusahkan or buat readers & blogger lain tak selesa.Contoh2 nya :

1) Korang pasang autoplay
Autoplay bukan tak bagus cuma kurang menyenangkan.Readers datang nak baca blog bukan nak berjoget.Korang agak2 bila readers buka blog korang diorang berjoget ataupun terus tutup sound (mute)?Sebab kalau diorang nak berjoget dah tentu lah diorang akan pergi club or konsert.Betul tak?
penyelesaian – senang je remove ataupun disable autoplay

2) Tulisan Kecil
Sekarang baru saya faham maksud Eyriqazz kenapa nak kene buat tulisan besar.Dengan buat tulisan yang besar sikit kita dapat jimatkan duit readers untuk beli cermin mata ataupun kanta pembesar (wah skema la plak).Jadi tak rugikan kita tolong readers.Konsep dia sama je macam naik bas ekspress kalau tempat duduk kecil kita tak selesa (memandai jelah ko Bean).Sila jangan salah faham,umur saya dan Eyriqazz jauh beza ye.
penyelesaian – lagi senang masa taip kat blogspot silalah pakai tulisan dan saiz yang sesuai untuk segala jenis umur.
3) Widget Telalu Banyak
Ni satu lagi faktor yang biasa.Saya pun sama je dulu macam korang.Widget nak letak kalau boleh sumbat saya sumbat.Kalau ada widget untuk remote desktop pun saya akan letak.hak3…Tak salah korang nak letak widget tapi biarlah widget yang perlu je.Banyak sangatpun bikin sakit mata je.Pastu blog jadi berat.
penyelesaian – guna widget yang perlu je.Buang yang keroh ambil yang jernih.
4) Word Verification
Yang ni lagi satu.Suka sangat letak boncer kat blog.Tapi asyik merungut komen sikit.Macam mana orang nak komen kalau ada bouncer.Dah lah moderate letak lagi password tuh.Kita blogger kena open dengan reader.Ni tak kat entri tulis cerita dalam kelambu semua tulis tapi komen ada word verification.So apa cer?
penyelesaian – disable word verification kat blogspot.Senang je kan?
Cukuplah 4 eyh.Sebab Islam kata kahwin boleh sampai 4 je.Bagi banyak2 pun bukan korang ikut.Tapi saya faham manusia memang degil itu sifat yang mana diri sendiri je boleh ubah orang lain just boleh nasihat dan kutuk je.hak3…Jadi ENJOY dunia blogging korang.
p/s :
– Nak try makan kat The Gardenlah hari ni.Harap2 tak mahal…
– Tetiba mood masuk paritlah hari ni.Ni mesti nak dapat hadiah hari ni…
– Seorang lagi Geng Gagak Hitam berhijrah ke dunia domain – MatJoe

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Bean Moreno, Bloggers, Blogging, Suterablogger, Tips, tips blogging. Bookmark the permalink.

37 Responses to >TIPS : AJAK TETAMU MASUK RUMAH JANGANLAH KUNCI PAGAR

  1. helena's says:

    >nih tips lah nih poyo.hahahaha

  2. >ermm.. mai yea blog ok tak? terasa semak je tgk blog ku sejak kebelakangan ni.. T___T

  3. CikLilyPutih says:

    >bagi tips canggih sket bole? nie semua aku dah buat dah lah

  4. Sky0ne says:

    >apa kaitan la tips ni dgn kawin 4…hahah…p/s : aku nampak gamba ko dlm album gamba yanie kat fb…dia kata ko satu poli dgn dia dulu…heheh

  5. >aaa nak komen gak.. tapi tatau nak cakap apa.. semua en bean dah cakap wahahaha~

  6. Eyriqazz says:

    >geng gagak hitam?hik3..aku azroy..miahahaha..tips bean mantap punya…

  7. BeaN MorENo says:

    >cikhel – apa yang poyonye..betullah

  8. BeaN MorENo says:

    >mai – ok jek…suke tgk katun ninja tuh…hak3

  9. BeaN MorENo says:

    >lily – ko pakai kereta skyline,adakah orang lainpun pakai kereta skyline…hak3..

  10. BeaN MorENo says:

    >skyOne – hak3…sesaje ni yanie mana nih?sila beri detail

  11. BeaN MorENo says:

    >adam – hak3…

  12. >ske point yang pertama tuh..selalu gak bising tp budak² never nk amik port..untung klo kne mute, klo Pojie blah terus dari blog tuh haram xbaca.. kan rugi tuh!

  13. >200% agree with u.. lagi2 laa kalau dia letak lagu autoplay yg boleh buat pening kepala. org nak visit blog, bukan disco. hehee😀

  14. mizzura says:

    >ingatkan pintu apa tadi…setuju dengan autoplay..kalau sekali bukak 2 3 blog..campur lagu yang keluar..fenin..

  15. >bean , masuk raja lawak la . berenti blogging , hahahak . kalau kau nk taw , sebenarnya aku carik blog mmg nk berjoget , hahaahk .

  16. Liza says:

    >thanks for the tips, nasib baik takde all 4

  17. >bagus la selalu dtg sni..mcm2 tips dpt.lagi2 untk saye yang baru nk mesre2 blogger ni

  18. Sky0ne says:

    >bean : yanie, aku panggil baby…keje APMM…gamba kat kenduri kawen sape ntah, ko pakai tshirt merah…cukup detail tak? hahah

  19. >setuju…dulu pun sy macam tu la jugak….sekarang je dah ade kesedaran sikit..huhuu…kalo sudi, sila la singgah…kot² ade benda yg rasa cam menyusahkan pembace je..boleh la tegur..huhu..*salam blogger*

  20. BeaN MorENo says:

    >poojie – ko memang ganas

  21. BeaN MorENo says:

    >aida – hak3…that's the point

  22. BeaN MorENo says:

    >eyriqazz -abang azroi saya remy…owh peperiksaan…mat joe faroq…hak3

  23. BeaN MorENo says:

    >mizzura – thanks…hehe

  24. BeaN MorENo says:

    >aus – jom kita cari blog untuk kita berjoget…lepas tuh kita buat post mau?

  25. BeaN MorENo says:

    >liza – bagus3…kita elakkan…

  26. BeaN MorENo says:

    >hentak berlipat – hehe thanks…sayapun silent reader blog awak bro…

  27. BeaN MorENo says:

    >SkyOne – owh baby…kim salam kat dia…cakap ngan dia tolong tag gambar kat fb aku secepat mungkin…hak3

  28. BeaN MorENo says:

    >Nurul Farhana – haha..tulah samalah kita…perubahan itu perlu

  29. Nisaeciz says:

    >wahhh tips yang bagus. fasal font tu, saya dah ubah. dorg cakap terlalu vesar fulak. huahua. jadi saya kecikan. ;DNISECA suka merapuDIA SHOW GAMBAR TAK AYU AKU

  30. Matjoe says:

    >btul kata ngon. tp real life kene tutup beb, percuri suka rumah terbuak. senang nk masuk

  31. Matjoe says:

    >thanks bean. domain matjoe.com mmg mariiwahh, aku dh tumbuh kepak gagak dh ni

  32. BeaN MorENo says:

    >mat joe – hoho…

  33. BeaN MorENo says:

    >matjoe – rumah sewa dah banyak.bloggpun nak kena ada tanah sendiri jugak baru dapat income…hak3

  34. BeaN MorENo says:

    >nisaeciz – hm…tulah kadang2 tak sesuai dengan template

  35. Hazzy Ishak says:

    >tips tip top brohe he disebabkan blog tak mesra blogger, saya dah buang widget, lagu dan segala mak nenek yang saya rasa tak perluskg blog saya ok ke tak??;)With Love, HazzySuperb

  36. BeaN MorENo says:

    >hoho…jap saya tengok…

  37. Ika Suhaimi says:

    >nak tambah lagi 2- Right click disabled ngan Display satu entri satu page je..Bkn nk copy paste gamba pon..Cukup rimas..kite nk bce post dia bubuh kt byk2 tab..jimat mase nk tgu loading..byk la 'ilmu' yg diperoleh..Lenguh la.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s