>KALAU KITA NAK BERJAYA,KENA USAHALAH…KALAU TAK USAHA MACAM MANA NAK BERJAYA…

>


Salam guys,sorrylah hari ni saya agak busy tolong kawan repair laptop.So saya kena concentrate taku tersalah download driver plak.Hari ni ada happy skitlah walaupun tadi office suruh datang buat report.Saya dahlah cuti,hari tu kata tak boleh masuk kolej ni panggil plak.Saya dah la sibuk skit.Yelah cutikan mestilah pergi cari job lain.Kalau tak sapa nak kasi saya makan.Yang bestnya saya dapat satu interview,so korang doakan jelah saya dapat kerja tu ye.

Hari tu masa saya blogwalking saya ada terbaca satu blogger ni merungut pasal traffik dia.Sayapun kesian jugak sebenarnya.Tapi macam mana eyh nak tolong.Sebab traffik sayapun bukanlah banyak sangatpun.takat >300 je.Kalau boleh bagi saya bagi sikit.Tapi apakan daya takleh transfer kredit.hak3…


Sebenarnya tak susahpun korang nak dapat traffik tapi benda tu bersyarat.Takkan dengan update pastuh duduk layan redtube traffik korang boleh naik mendadak (melainkan blog korang memang dah popular dan ada content yang bagus).Kita kenalah usaha sikit barulah traffik masuk lagi2 blog newbie macam Suterablogger ni.Memang kena kasi promo lebih sebab orang tak kenal.

Dalam blogging tak semua orang tau kita ada blog.Kita ni bukannya artis hot macam Fasha Sandha yang orang nak ambil tahu.Sampai bergaduh dalam twitterpun orang tau.So kenalah blogwalking untuk kasi tau orang lain yang kita ni blogger.Bila orang dah tau dan kita dah tinggal jejak barulah traffik tu akan naik.Jadi kalau kita dah tau kita tak femes (termasuk diri saya) rajin2 lah blogwalking baru korang akan nampak hasil.

Kenapa perlu blogwalking :
– Untuk promo
– Untuk tambah loyal reader
– Untuk support blog lain

Sedangkan blogger2 yang dah ada blog top & femes pun buat blogwalk.So kita janganlah sombong sangat nak masuk blog lain.Pastuh blogwalkingpun bukannya takat kita gi kat shotbox tulis blogwalk.Ada cara dia dan ada time dia.Kita kenalah fikir tak semua orang akan online masa yang sama kita online.Kadang2 diorang dah update diorang offline.So masa yang kita tinggal jejak tu diorang dah offline.Bila dah tau macam ni jangan la berharap sangat buat dek je.

Korang pernah dengar tak investment Swisscash.Kalau kita invest sikit hasil yang kita dapat bulan2pun sikit.Samalah macam blogwalk,kalau kita takat blogwalk sehari 20 blog je jangan la kita harapkan traffik ribu2.Memang takkan dapat dik lagi2 kalau blog baru.Sebagai contoh lah hari ni kita blogwalk 100 blog.Adakah semua blogger2 online?Mungkin 1/2 je yang akan dok online and smile back kat korang dan lagi separuh mungkin esok.Jadi set target korang,kalau hari ni korang nak traffik korang 100 maka blogwalking mesti ke >200 blog.Baru korang akan nampak result.

Hm,mungkin tu je kot saya boleh kasi nasihat.So terpulang pada individu tu nak ikut ke tak sebab itu blog korang bukan blog saya.Saya dah try buat dan saya dah nampak result dia.Entri ni bukanlah saya tulis untuk bangga (boleh bangga ke kalau traffik 300 uniques je) tapi nasihat supaya kita sama2 faham apa itu blogging.

p/s :
– Malam ni ada movie lagi nak siap2 then amibil aiensepet
– Esok interview harap2 lah berjaya doakan saya eyh
Mel aku dengar ada surprise untuk aku…Mana?
– Kalau korang memang player SEO tu tak payahlah cerita eyh…hak3…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Bloggers, Blogging, Tips, tips blogging, Traffic. Bookmark the permalink.

21 Responses to >KALAU KITA NAK BERJAYA,KENA USAHALAH…KALAU TAK USAHA MACAM MANA NAK BERJAYA…

  1. ciKeju says:

    >thx bean..info menarik nie..jom berblogwalking..hehe

  2. BeaN MorENo says:

    >cikeju – dah puas pagi tadi…hahaha

  3. >jumpe malam ni bang . hahahak

  4. Melz says:

    >dah bagi tuh ahaha

  5. cikkiah says:

    >fuh…dah banjir ketiak dh bwalk ari nih..haha..neway tq!

  6. Eyriqazz says:

    >betultu bro..bila orang dah selesa dan loyal dengan penulisan kita…InsyaAllah, setakat 300 boleh dapat tanpa blogwalking…Sayapun masih bertatih dan blajar2 juga..TQ Abang Bean yang hensem dan jelita..Hik3…

  7. Kancilbiru says:

    >all the best interview hang esok…baca doa hembus2…hahaha

  8. >syukran atas info ini.🙂

  9. TUKANG KATA says:

    >all the best interview ea..baca doa penerang hati bnyk2..:)kalau ada masa ziarah la blog saya..saya newbie lg..mohon bimbingan!:)

  10. >en beanmoreno,simple tapi tepat.. nak trafik cepat buat la blogwalking sampai krem jari tu hahaha! tapi benda tu tak konsten la sebab bukan semua nanti jadi loyal reader kan?loyal reader tu yang payah nak dapat tu.. sob sob!

  11. Anne Boleyn says:

    >betul…tapi………haiyyoo pelik betul banyak pulak masa nak blogwalk sehari 300++. Berapa jam tu agak2? tu tak masuk lappy hang+mozilla/googlechrome/ie crash lagi sbb bukak tab bnyak2.. nak tnggu loading lg. bukan cari alasan tp tu lah yg dri sndiri alami.seriyes lah mcm tak sempat. kdg2 pelik gak org lain ni full tym or part tym blogger. tngok yg part tym pon..ade je masa nk buat entry baru+blogwalk bnyak2. Adeyh pening2. den ni student agi.. (mintak bg pandangan)

  12. BeaN MorENo says:

    >melz – aku dah dapat…thanks eyh..akan ku semat dalam blog tapi kasi masa eyh hehe

  13. BeaN MorENo says:

    >cikiah – hehe…blogwalking akan jadi mudah bila kita tau cara dia…

  14. BeaN MorENo says:

    >eyriqazz – anda adalah seorang yang rajin dan menjadi idola saya…hak3…saya hanya kacak dan macho ye bang

  15. BeaN MorENo says:

    >niza – thanks sis…doakan aku nah…

  16. BeaN MorENo says:

    >billet – sama2 billet…andapun seorang penulis yang hebat

  17. BeaN MorENo says:

    >tukang kata – saya selalu masuk blog awak…nanti saya drop komen eyh…sayapun masih newbie lagi dan banyak yang perlu belajar…tapi InsyAllah kita akan naik sama2

  18. BeaN MorENo says:

    >adam rayan – hehe blogwalking itu penting pada permulaan berblogging…tang loyal readers tu kita akan dapat loyal readers sekiranya kita tau apa yang readers nak.Tak semestinya kita tulis pasal personal tak boleh dapat loyal readers sebab jika personal entri kita menarik dan ada motif maka orang akan baca

  19. BeaN MorENo says:

    >anne boleyn – hm…siusah nak jawab tuh…sebenarnya pada tahap awal memang kita kene blogwalk sebanyak mungkin untuk promosi…samalah macam event gatsby kalau dia tak buat impression lalu Nuffnang maka susahlah nak dapat promosi.

  20. AmenoWorld says:

    >Aku neh tengah cari tipsi.. tapi aku tak sure tipsi apa yg aku carik. pening den.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s