>TIPS : ORANG KATA BLOGWALKING ITU BERJALAN2 SAMBIL JUAL DIRI…

>

Hari yang mengecewakan untuk seorang blogger bila tak dapat nak update blog secara konsisten pada hari minggu.Hari ni saya tak dapat nak update blog sebab ada hal keluarga.Adik saya masuk ward sebab kaki dia semakin teruk dijankiti kuman (infection) pada ligamen.So bila blog tak update jadi sudah tentulah traffik akan jatuh seperti bursa saham Nikie yang tengah jatuh kat Jepun tu.So salah siapa?

Tapi apa yang menyelamatkan traffik saya dari terus jatuh teruk ialah saya sempat untuk blogwalk beberapa blog petang tadi.Jadi ini bermakna blogwalk adalah satu cara conventional yang memang berkesan untuk dapatkan traffik melainkan blog korang memang dah giler popular.Ataupun korang memang seorang blogger yang popular.

Simple artwork from Bean Moreno

Tajuk entri kali ni nak bagitau yang betapa pentingnya blogwalking bagi seorang blogger yang memang tak popular macam saya.Betul ke blogwalking itu umpama kita menjual diri?Bagi saya yups…Memang betul…Sebelum tu korang kene bezakan antara menjual diri dengan menjual maruah ye..Jangan salah anggap sebab penjualan maruah hanya berleluasa di lorong2 “gelap”.

Kenapa saya cakap blogwalking equals to menjual diri.Simple je.Selain dari menjana traffik blogwalking adalah satu cara untuk seorang blogger tu mempromosikan diri.So sama tak macam kita jual diri.Lagi banyak blog kita masuk & tinggalkan jejak lagi ramai blogger lain akan sedar kewujudan kita.Lagi2 kalau kita dah brandingkan blog kita.So kalaulah kita banyak masuk blog orang n tinggal jejak takkan diorang tak masuk balik.Itu dah kira men“diva”kan diri.hoho…

Kesimpulannya lagi banyak kita blogwalk lagi ramai orang kenal kita dan tak mustahil akan lahir sebilangan blogger yang akan follow blog kita (kalau blog kita ada x factor).Kesilapan kita adalah kita asyik2 blogwalk kat blog yang memang kita selalu masuk dan komen.Jadi tabiat ini akan menyebabkan blog kita tak berkembang.Asyik2 tinggal jejak kat blog yang sama.Jadi lepas ni korang boleh la cari blog2 yang korang tak pernah masuk dan tinggalkan jejak.Baru korang akan nampak impak.Nak tau taktik korang boleh baca blog melz tajuk dia : Tips Blogging Blogwalking Reveal By Melz Part 2.

p/s :
– So Happy Belated Birthday to Melromeo.Dah 25 ko eyh (saya main bo jek…hak3)
– Tengah layan BPL nasib baik Liverpool tengah leading.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Bloggers, Blogging, Blogwalking, Macam mana nak blogwalking?, nuffnang, Nuffnang tu Apa?, Teknik blogwalking, tips blogging, Traffic. Bookmark the permalink.

24 Responses to >TIPS : ORANG KATA BLOGWALKING ITU BERJALAN2 SAMBIL JUAL DIRI…

  1. fatin says:

    >betul tu..blogwalking boleh mengenalkan blog kita pada rmai org..kdng2 ade blog lain singgah kt blog saya dan blog tersebut agak menarik..lama-kelamaan saya pun selalu masuk blog tersebut..kalu dia tak pernah masuk blog saya, saya pun tak akan tau akan kewujudan blog dia yang menarik tu..btw, blog ini juga menarik..bnyk tips2🙂

  2. BeaN MorENo says:

    >fatin – ye ke menarik…thanx atas pujian…menulis untuk kesedaran sendiri sebenarnya sebab lately memang masa makin kurang nak blogwalk…

  3. cik EPAL says:

    >boleh la buat lepas ni. ngeh ngeh🙂

  4. hans says:

    >yupskalau tak blogwalking jatuh la traffic kan?eh,liverpool tgh leading game ke>?

  5. BeaN MorENo says:

    >cik epal – hak3…awak tu dah femes…tak buat pun traffik dah best

  6. Billet-DOux says:

    >majulah blogwalking utk kebahagiaan bersama. sedap hingga menjilat jari ~ ne komen sambil mkan k ep cee..

  7. >tk salah kn blogwalking? bkn yea nk jogging pun dalam blog dorg.. hahaha..*aq kne sembur dgn mamat mne ckp berblog ni budak2 poyo jep.. sadis kejap.. T___T

  8. fai says:

    >blokwalking here bro

  9. >bagus blogwalking .kalau nk lagi bagus tuan rumah sediakan lah skit2 makanan mcm biskut , keropok dan teh .acara blogwalking akan lebih meriah lagi .

  10. BeaN MorENo says:

    >billet – makan sorang2

  11. BeaN MorENo says:

    >mai – dia tak faham…sebab tu dia cakap macam tuh

  12. BeaN MorENo says:

    >fai – thanx a lot

  13. BeaN MorENo says:

    >aus kalau boleh aku dah buat dah…tapi sekarang kalau ko blogwalk blog aku ada mr potato rasailah kenikmatannya aus

  14. BeaN MorENo says:

    >hans – haah…kalau tak blogwalk memang traffik jatuh

  15. noor afzan says:

    >patut le mcm penah baca pasal blogwalking nih..hehe~jom2 blogwalking..oo..melz tu baru 25 ke?kok gitu sama baya la..

  16. BeaN MorENo says:

    >noorafzan – point sama tapi style berbeza…hak3…tapi yang penting berbacklink…

  17. Matjoe says:

    >wahh, dpt buffer mister potato.blogwalk makan masa. i totally agree with this!content blog pon kene mari jugak (mcm ilmu metafizik)

  18. >bagi kawe bro..bkn jual diri..jual blog hehe..jual name blog..hehe

  19. helena's says:

    >tips yang memang berkesan bean!haha

  20. babyhel says:

    >mcm perli aku je..tahu la aku ni pemalas nk jalan2 blog due to lemak berlebihan,penat nk jln2 blog…huhu…

  21. BeaN MorENo says:

    >mat joe – hak3…jangan la kasi tau orang lain aku dapat buffered…malu sih…

  22. BeaN MorENo says:

    >KLTF – jual diri la tuh…blog tu sapa punya

  23. BeaN MorENo says:

    >cikhel – ye ke???dah try ke??

  24. BeaN MorENo says:

    >baby hel – kalau dah macam tu tak dapek den nak nolong

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s