>CULTURE : BAGUSKAH KORANG KALAU ADA MASTER TAPI TAK TAU BUAT KERJA

>

Petang2 cam ni kalau layan goreng pisang makcik Ramlah dengan kopi panas pakcik samad sedap ni.Lebih2 lagi bila hujan.Pergh nikmat dunia siot.Disebabkan saya pekerja bawahan so saya kene terima hakikat gaji masuk lambat.Nak bengang pun tak guna.Actually diorang janji nak kasi increament tapi dah 3 bulan gaji tetap cam tu je.Malas nak negatif so terima dengan apa yang ada. Bersyukur dengan apa yang ada…

Tengah blur satu hari sebab ramai yang memerlukan saya.Sayakan pekerja bangladesh yang berkhidmat untuk kolej so bila saya takde maybe terbakar kolej ni.Adakah saya workaholic owh no!!!Tengah memikirkan apa akan jadi bila saya ambil leave pergi honeymoon.Pasti kelam kabut kolej ni.




Oklah berbalik pada tajuk ye.Bagus ke kalau kita ada “master” (bukan master of puppets ye).Adakah itu untuk cukup syarat dapat kerja atau just untuk tunjuk2 kat orang yang kita ada master.Owh soalan sensitif.Tapi ada satu lecturer kat kolej ni suka berlagak ngan saya yang dia ada “master” in IT.


“Yela abang ada SPM je..tapi abang ada wawasan”


Hak3…Oklah saya bukan dengki dengan dia sebab dia ada “master”.Itu ko punya pasallah sebab yang penting dia takde SPM (sebab dia ni orang Myanmar).Tapi yang buat saya meluat ialah ada “master” tapi kerja satu hapepun takleh nak buat.Semua nak harap budak diploma yang bijak cam saya ni.Saya teringat satu kejadian yang mana internet pc dia down.Dengan selamba marah saya cakap saya tak buat kerja.Rupa2nya bila check switch tak on.Kalau saya hantar dia masuk raja lawak mesti KECIK pun kalah dengan lawak yang dia buat.


Ada lagi satu kes yang buat saya betul2 meluat ngan dia.Dia memang dah tau saya lah staff yang paling busy di kolej ni.Seboleh2 nak saya jugak yang download and installkan software ftp untuk komputer dia.Saya dah siap kasi URL through email tapi asyik2 ayat dia :


“Hafiz when will you install the ftp for me?”


Mak aiyh takkan ada master pun still nak suruh orang installkan barang yang senang.Kalau macam tu senang la kan.Orang je tolong buat kerja untuk kita.Barulah saya faham kenapa adanya latihan industri (LI) kat U.Mungkin kat Myanmar takde LI kot.Tapi kalau semua nak bersuap susah la kan.Tak nak mencuba tapi mengharap je.Lagi baru saya tau kenapa resume kita kena letak working experience.Rupanya kalau takde working experience orang yang ada master pun akan jadi dungu.hak3…

p/s :
– Kepada sesiapa yang ada master saya bukan perli korang just kasi peringatan je.Maybe kita ada cert tapi kita juga kena belajar cara bekerja baru lengkap cert kita tuh.

– Ingat dulu mak saya cakap SPM tu penting.Bila dah habis SPM Diploma itu penting.Bila dah ada Diploma,Degree itu penting.So sampai bila2 ilmu tu penting.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Blogging, Reult SPM, Study. Bookmark the permalink.

31 Responses to >CULTURE : BAGUSKAH KORANG KALAU ADA MASTER TAPI TAK TAU BUAT KERJA

  1. Sendra says:

    >entry yang sangat berguna kepada semua ni bean..wah,kau dah berani mula sentuh golongan master ni..p/s:metallica cool!

  2. BeaN MorENo says:

    >sendra – xdela itu yang aku jumpa…hak3

  3. Fakhrur Razi says:

    >hahaha ya betul tuh..yg penting ialah kualiticewahh best plop bce blog kau nih.. ;D

  4. MyaFiza says:

    >betul tu. pengalaman tu sangat penting. ilmu kalau tak pandai nak apply, tak guna jugak..

  5. >hehe,saya teringin nak jadi Master of ceremony…tu pon tak tercapai ag,apatah ag nak menggenggam master of IT…::pape pon belajar mmg penting

  6. CikLilyPutih says:

    >kekadang orang ade master nie, photostate pun dia tak tau. kan ke bongok! respeklah sket org2 yg x de master nie. mereka2 nielah penyelamat korang tau tak!

  7. Fia Abas says:

    >fia setuju..pengalaman keje tu penting..ilmu penting tp bukan stakat utk dpt sijil,degree etc yg pntg nak guna ilmu tu bila keje nti hehe =)

  8. MiSs TOrA says:

    >sy sgt stuju smpai bila2 ilmu it penting😉

  9. BeaN MorENo says:

    >fakhrur Razi – haha…itula pasal…thanx eyh singgah n komen

  10. BeaN MorENo says:

    >myafiza – betul3

  11. BeaN MorENo says:

    >sijari telunjuk – lain macam je nick…hak3..itula ilmu kene ada praktikalpun kene ada

  12. BeaN MorENo says:

    >lily – itula pasal.ni act dengan master diorang tuh

  13. BeaN MorENo says:

    >fia – yes2..you're correct

  14. BeaN MorENo says:

    >miss tora – menuntut ilmu biar sampai ke negeri china

  15. syazana says:

    >Salam,bro..love u'r entry..i'm the one of master student.ambil master bahasa melayu…one more thing u should know about me…saya tak pandai dan tak pernah pandai pon.makin belajar makin tak pandai…hehehehe sijil bukan ukuran tapi kemahiran yang penting…sebab tu orang yang ada kemahiran ni sangat berharga umpama berlian dalam tanah…about the myanmar lec..hehehe~macam yang awak tahu,diaorg memang nothing…hahaha kejis~banyak lagi yang awak boleh tulis pasal orang yang ada kelulusan tinggi.Dan ada golongan profesional sanggup bayar saya beberapa ribu untuk menyiapkan tesis Phd mereka.Pada mereka yang penting sijil.nice entry bro…-salam perkenalan-

  16. Eyriqazz says:

    >betultu bean..apa3 yg kita buat ilmu tu memang penting…salute…makin seronok membaca entry bean..teruskan usaha..I will always support u…

  17. Frazi A says:

    >mm, keji sguh manusia itu, menjatuhkan martabat pengilmuan lain (terasa ak..hee) mereka ni perlu direjam dan ditimbus hidup2..

  18. >:) suka itu dialog awie dalam cite zombie kampung pisang!!!!"Yela abang ada SPM je..tapi abang ada wawasan"hahahaha..tapi kan bean..lec culture mgt sy penah cakap, 1 hari nanti ilmu la yang akan establishkan hidup kt!!! kita pegi mana, org takkan pandang kita tanpa seketul nama di pangkal nama yang akan m'bezakan kita dari orang lain!!!look mcm x fair hidup ni…tp mungkin itulah hakikatnya!!!bagi sy, org yang da tinggi ilmu ni malas..bagi dia..dia da ada nama..so dia punya hak tuk order2 kita..🙂 sbb sy penah je lalui ape yang awk lalui tu!!!memeritkan!!! ;p kata lain..macam bagus!!hahahaha -sory..comment panjg!- ;p

  19. babyhel says:

    >gaji aku dah masuk smlm lagi..oyey!!!!

  20. BeaN MorENo says:

    >fatehah – ces…

  21. BeaN MorENo says:

    >syazana – hak3…sorry kalau saya buat awak terasa…sebab takde maksudpun…sorry ye…tapi betul skilss + cert = execelent

  22. BeaN MorENo says:

    >eyriqazz – hehe thanx bang…thanx sebab kasi support & tunjuk ajar

  23. BeaN MorENo says:

    >Frazi – hak3…

  24. BeaN MorENo says:

    >miss norafizan – haah lagi tinggi ilmu lagi malas manusia berusaha.dan akan menyebabkan ilmu tu tak berguna dan tak dihargai sebab ilmu tanpa amal = 0

  25. BeaN MorENo says:

    >babyhel – apa lagey payung ar…

  26. SyuQ says:

    >citer yg bermotivasi

  27. >ye laa..zaman skrg ada Diploma pn org cm pandang SPM mcm xtaw ape2..biar ape pun taraf pendidikan kita, biarlaa ilmu itu sentiasa lekat di dada.. jgn kata kalo ada master, bila nnt tnya soklan Degree pn boleh terpinga-pinga..feez sndri bru merancang nk smbg stdy..

  28. BeaN MorENo says:

    >feez – tulah…dip dah macam xde pape dah…

  29. babyhel says:

    >alaa gaji aku tak sebesar income nuffnang ko…hikhik…camno tu nak payong???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s