>TIPS : GAYA PENULISAN…ANDA BERBLOGGING ATAU MAIN MYSPACE???

>



Ada sesuatu yang pelikkan kat sini?Ya betul tetiba saya beralih arah untuk tulis dari kiri ke kanan.Selalu tulis dari center kan.Tapi ia akan jadi pelik kalau saya tulis dari kanan ke kiri.Mesti ada antara korang akan cakap macam ni :

“Sekali dia tulis arab da….”

Hak3…Saya nak ubah gaya penulisan saya sebab tetiba dapat ilham tulis macam ni.Mana la tau dengan tulis macam ni buffered bertambah2kan.Jadi tak salah kalau kita mencuba.Ini adalah hasil saya blogwalk.Saya cuma nak tengok adakah dengan gaya penulisan macam ni boleh menambah keselesaan saya untuk menulis dan keselesaan korang membaca blog ni.

Kenapa saya cakap macam tu.Sepanjang saya blogwalk kan,ramai antara kita (termasuk sayalah…tapi itu dulu…) yang buat kesalahan dalam penulisan. Kalau tak silap saya saya ada terbaca entri melz pasal ni.Ok meh saya tunjuk apa kesalahan yang kita buat tapi kita tak sedar yang benda tu akan menjadikan readers tak selesa.

1) TULISAN TERLALU KECIL

Sebagai contoh :
“Bean Moreno seorang yang kacak lagi macho.Dia sering kali di”ngorat” oleh awek2 cun.Tapi dia tak layan…hak3…”

Selesa tak korang baca ayat tuh.Kesalahan ni saya pernah buat tapi Eyriqazz tegur saya.So lepas ditegur terus saya buat tulisan besar.Baru senang nak baca.So tak salah kita berubah untuk kebaikan.

2) TULISAN ALA2 ADNAN SEMPIT

Sebagai contoh :
“BeaN MoREnO sEOraNg YaNg KaCAk,MaCho LaGi HenSem”

Tulisan dah nampak,tapi yang membuatkan readers kurang selesa bila tulisan tu sekejap kecil sekejap besar.Bak kata pepatah Adnan Sempit :

“Gua Tengok Lu Kecik Besar Kecik Besar je Der”

Kita nak bacapun kene pemerhatian yang tinggi sebab takut salah huruf.hak3… Bagi orang yang biasa takpelah cuba bayangkan orang tu rabun.Pergh boleh gugur rambut dia nak fahamkan apa yang korang tulis

3) TULISAN ASTRO CERIA 611

Sebagai contoh :
“Bean Moreno tu dahla kacak…Muka bawa rezeki…Handsome plak tuh…”

 Wah memang ceriakan,tapi sebenarnya korang tau tak benda ni la yang buat korang hilang visitor.Sebab tak semua orang suka colourful then korang kena ingat yang menulis blog tak sama dengan social network lain contohnya myspace.

Oklah tu je kot yang boleh di“share”kan dengan korang.Kalau korang nak ubah ke tak nak bukan masalah saya sebenarnya.Saya just kongsi je.So fikir2 kan lah something yang boleh buat blog kita maju then share ngan orang lain.

p/s :

– Berubah kepada kabaikan itu satu yang tuntut tapi berubah kepada kejahatan itu dikutuk.Uiks apa ke hei nye yop…hak3…
– Terharu bila baca entri kak tash yang latest…Actually saya ajar dia skit je…hak3…Mak aiyh sifu lagey…takut siot…Untuk tak mengecewakan dia saya letak artwork yang dia buat untuk saya thanx eyh kak tash…Kacak tak saya?


About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Bloggers, Blogging, Menulis dengan Bagus, Tips, tips blogging, Traffic. Bookmark the permalink.

33 Responses to >TIPS : GAYA PENULISAN…ANDA BERBLOGGING ATAU MAIN MYSPACE???

  1. Hazzy Ishak says:

    >nice one!tulisan kaler2 tu kalau nak wat test mata okay gak brohakhakhak

  2. BeaN MorENo says:

    >hazzy – ye ke???nak try la nanti

  3. Billet-DOux says:

    >Kiut lagi kak aien. hik2betul, penulisan identiti seseorg.kalo tulisan from left ne and justify selesa pandang sikit…~entah napa sejuk jer hati tgk penulisan sifu dari kiri ke kanan. haha.

  4. black_mel says:

    >setuju…kalau kita sendiri pun susah nak tulis(nak ubah kecik besar2 atau nak tukar2 kaler)lagi la susah orang nak baca..kalau guna untuk tajuk maybe ok kot…tp untuk entry kalau dh kaler2..susah jugak nak baca…

  5. Anak Perak says:

    >Diorang ingat abis fancy.tp yg membacanya kena bukak mata kecik bsr kecik bsr.Cam ner klu tulis dari atas ke bawah.hehe..

  6. >terase lop kawe pasal kaler2 pelangi d ufuk mentari tuh😄

  7. BeaN MorENo says:

    >billet – ye ke dia comel…saya kacak kan…sejuk eyh kalau sejuk kasi click slurpee la…hak3

  8. BeaN MorENo says:

    >black mel – tulah…tapi kebanyakan nya mungkin diorang ignat benda tuh best ranggi

  9. BeaN MorENo says:

    >anak perak – kalau boleh nak try jugak…hak3

  10. BeaN MorENo says:

    >Kids Learn to fly – wah i am sorry…kawe tak dok niat nok sound demo…haha

  11. >mata akan jd @_@ bila bace tulisan mcm gitu.. hahaha.thnx 4 sharing..😀

  12. BeaN MorENo says:

    >maisyara – hak3 tulah kang jadi fatimah juling plak

  13. uncle says:

    >terima kasih atas entry yang berinformasi tu..uncle akan amik sebagai peringatan nanti..

  14. >no hal bro haha..saje jek..bro lg otai..n3 ni kire nasihat la hehe

  15. starsyeea says:

    >sangat setuju…taipla ikut tahap kebatasan penghilatan manusiawi…tulis buat foning kopalo den kompom den blah…hehe. nice n3 bro~!

  16. BeaN MorENo says:

    >uncle – hak3 thanx uncle..

  17. BeaN MorENo says:

    >kinakoyu – tq beli mas

  18. BeaN MorENo says:

    >kids Learn To Fly – uiks otai????macam tak best je bunyi nye

  19. BeaN MorENo says:

    >starsyeea – hak2 agak puitis komen anda

  20. sWeEtDaRLinG says:

    >betul ler tuu pasal tulisan kecik, malas betul aku nak tiliksweetdarling79.com

  21. BeaN MorENo says:

    >emi – hahaha…

  22. Sendra says:

    >aku benci semua contoh ayat yang kau bagi!!hak3..

  23. Sendra says:

    >apesal tak guna justify weyh??

  24. BeaN MorENo says:

    >sendra – hak3…jangan la benci tak elok tau…justify eyh…sebab dia akan mengucar kacirkan text…

  25. Natasha says:

    >bean sifu ku..hakhakhak

  26. >bean , aku datang mengadap . hahahak .

  27. BeaN MorENo says:

    >kak tash – sifu la sangat

  28. BeaN MorENo says:

    >aus – ces ko igt aku tuanku ke???

  29. babyhel says:

    >aku tgk lu kecik besar kecik besar je bro … hee!

  30. aNiss says:

    >hohohoho…ini ke yang bean maksudkan?

  31. aNiss says:

    >cara penulisanla….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s