>METAFIZIK : ADA APA DENGAN BERSYUKUR

>

Morning guys,rutin seperti biasa selepas baca entri blogger lain pagi2 so tiba masa untuk saya pulak publish entri.Tak best la kan asyik saya je baca entri orang dah la sabtu tak post entri sebab sibuk.Lagipun semalam Liverpool kalah so rasa sakit masih ada.Sakit bukan sebab Man U.Tapi sakit sebab Benitez still   tak tau nak pilih player.Cam siot je formation & player yang dia pilih.Oklah tutup pasal bola…


Hari ni saya nak sambung pasal Metafizik iaitu lagi satu lagi ramuan ataupun ingredient untuk korang unlock kegembiraan yang telah terkunci sekian lama.Sebelum ni saya dah cerita pasal Memaafkan dan Berterima Kasih.Hari ni saya sambung ramuan yang terakhir iaitu Beryukur.Adakah korang bersyukur???

Persoalan ni memang sukar nak dijawab yelah kita manusia biasa kadang2 mesti tak perasan kesalahan kita.Kita memang senang nak mengaku kita ni bersyukur tapi adakah perlakuan kita ni sememangnya menunjukkan yang kita ni bersyukur.Kenapa saya cakap macam tuh?Sebab tak semestinya kita menadah tangan ke langit tuh tandanya kita bersyukur.

Antara tanda2 seseorang itu bersyukur :

– Suka bersedekah
– Melakukan semua perbuatan dengan ikhlas
– Hatinya tenteram dan hidupnya selalu gembira
– Caranya disenangi dan disegani orang lain
– Mudah menerima ilham dan petunjuk
– Tidak melewatkan solat

credit to : Anak Betawi





Korang perasan tak tak semestinya kita ni berharta,kaya dan banyak duit kita akan hidup gembira.Sebagai contoh seorang yang kaya dan seorang yang miskin.Kalau kita perasan walaupun seseorang tu hidup miskin tapi dia tetap tenang dan tak menggelabah.Tapi ada yang duit berlambak2 rumah banyak harta dia tetap tak cukup.Sebab apa benda ni jadi…Sebab orang kaya tersebut tak pernah bersyukur dengan apa yang dikurniakan tapi sebaliknya pada orang yang miskin tu.Walaupun hidup cukup2 makan sahaja tapi hidupnya tenang sebab dia bersyukur dengan apa yang ada.Mungkin harta tak banyak tapi sentiasa cukup

Sama jugak dalam berblogging kan.Kita kene bersyukur dengan apa yang kita dapat.Kita tak bolehlah ada rasa dengki dengan orang lain.Sebagai contoh andai kata traffik kita sikit pada hari tuh.So kita janganlah fikir cara macam mana nak jatuhkan blogger2 lain tapi kita kene fikir apa sebab traffik kita sikit.Mungkin sebab kita tak update ke…Ataupun mungkin kita ni bajet DIVA tak nak blogwalking dan mengharap orang je nak masuk blog kita.OOOooopps i am sorry…So renung2kan dan selamat beramal…

p/s :
– Sayapun tengah cuba kurangkan merungut dengan kekurangan
– Dah habis dah ramuan untuk unlock kegembiraan korang.Jom kita sama2 praktikkan.Macam mana???tunggu entri yang akan saya keluarkan nanti.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Apa itu Metafizik, Article, Bersyukur, Bloggers, Blogging, Metafizik, Metaphysic. Bookmark the permalink.

19 Responses to >METAFIZIK : ADA APA DENGAN BERSYUKUR

  1. Billet-DOux says:

    >Bilet bersyukur dgn apa yang ada.Bagus tips ne.~seh, napa formal plak ne? hik2.

  2. helena's says:

    >benci man u menang semalam!tu je nak cakap.haha

  3. Lifesaver says:

    >syukur, terima kasih dan minta maaf…semua tu perlu dalam kehidupan seharian

  4. kak ina kl says:

    >salam..memang patut pun bersyukur sebab dah macam-macam dapat..akak susah hati tak dapat email lagi pasal nak gi ke time square..nak adik kamu kawin lehlah gi yer..

  5. >entri yg bermanfaatkdg2 kita sering jer tak puas hti dgn sesuatu perkarapadahal ia kemungkinan adalha yg terbaik utk kitasy pun selalu camtu gakhehehehe*fergie berlagak mesti tersenyum bangga dgn pencapaian ank buah nyer,so sakit hati.kommentlaa new entri syheee~(^_____^)

  6. BeaN MorENo says:

    >billet – cubalah…pasti berjaya

  7. BeaN MorENo says:

    >cik hel – samalah tapi kene terima kenyataan benitez dah tua…

  8. BeaN MorENo says:

    >puan – nasib baik puan dah faham…

  9. BeaN MorENo says:

    >kak ina – boleh kak insyAllah saya jemput

  10. BeaN MorENo says:

    >syahira ariff – thanx sebab komen…betul3

  11. >aku mmg bersyukur sebab dikurniakan suami yg sporting & anak yg nakal+aktif! tp aku tetap DIVA (bukan diva yg seperti ko cakap!)hahahah…

  12. >Obviously I was really routing for Liverpool to get something today but Benitez's selection/decision making was awful. Liverpool didn't have many ideas as there were too many negative players on the pitch.

  13. Arra JaSmY says:

    >betul2 kdg2 kitew tak pernah puas dengan apew yg kitew adew.itu yg jadikan manusia sering terlupa hakikat yg stiap rezeki itu adewlah kurniaan ALLAH.Thanks for sharing bro.Tak sabar tggu next entry..:)

  14. BeaN MorENo says:

    >ziana – hak3 jangan jadi DIVA blog ok…hak3

  15. BeaN MorENo says:

    >organic seo comp – yeah that's why we lost

  16. BeaN MorENo says:

    >arra jasmy – okies…no hal tunggu ye…

  17. >Belgo Night.. variety of Belgium Beer.. Wednesday, 25 Nov.. Book your table now !!

  18. Anonymous says:

    >Nurture passes nature. ———————————–Keio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s