>TIPS : AUTOPLAY SONG…ANDA BLOGGING ATAU MAIN MYSPACE???

>


Hye morning guys…Semalam saya agak keletihan.Bukan letih sebab banyak kerja tapi letih memikirkan karenah boss.Saya jadi tak faham kenapa suka bagi task last2 minit.Adakah disebabkan kita punya kedudukan arahan harus dibuat tanpa menghiraukan perasaan.Tapi itu sudah lepas hari buku baru.Saya tetap seorang pekerja yang makan gaji dan berusaha menjadi seorang pekerja terbagus tanpa membodek.

Pagi2 ni saya ada something nak share pasal satu gadget yang kita sebagai blogger suka pasang tapi memberi kesan kepada blogger yang blogwalk.Bukan nak tunding jari tapi saya pun pernah buat kesalahan tu dan pernah ditegur oleh seorang reader yang baca blog saya ni.Gadget ni memang best tapi dia mungkin akan bagi effect negatif pada blog owner & blogger yang blogwalk.Gadnet tu adalah “Autoplay”.

Hm,yes memang semua orang suka dengar muzik.Tapi adakah dalam blogging autoplay itu penting?Dulu sayapun pasang benda ni sebab best la dan boleh buat blog kita happenning.Tapi Kenapa saya buang?Jawapannya ialah :




1) PAGELOAD BLOG JADI LEMBAB

Korang perasan tak benda ni.Bila kita buat autoplay kat blog,kita nak buka blog ambil masa yang lama.Tak macam blog2 famous lain yang pageload dia tak seberat blog kita.Bila kita pasang autoplay song blog terpaksa ambil masa untuk tarik data lagu dari website autoplay tuh.So bila terpaksa mencari maka benda akan jadi lambat.Bila nak buka blog tu lambat reader yang kurang bersabar akan terus tekan satu button yang korangpun tak nak tau iaitu button x kat windows.hak3…so korang akan kerugian unique visitors.Rugi tak???


2) SAKIT,BINGIT DAN TAK SELESA

Sebagai seorang blogger kita kena fikir apa yang readers kita nak.Adakah kita tau autoplay song yang kita pakai tu readers kita suka or tak.Maybe kita suka RnB tapi ada dikalangan readers kita suka suka dengar dangdut.Kita pun tak tau.So bila kita letak autoplay song yang mana readers tak suka,Sama seperti akibat di atas readers akan tekan button x kat windows.So kurang lagi visitors. Rugi tak???




3) COMPUTER HANG

Kita kene fikir benda ni.Contohnya bila seseorang itu buat blogwalking.Adakah kelajuan komputer diorang sama macam orang lain.Ada readers yang pakai komputer pentium4,i5,i7 or maybe pentium 3(kat office la).So bayangkan kalau kita blogwalk buka sekali 6 tab(nak cepatla) dan semua blog yang dibuka tu pasang autoplay,korang dapat bayangkan tak apa yang jadi.Komputer yang slow akan hang(saya alami benda ni).So keadaan yang sama akan terjadi tapi kali ni bukan tekan button x tapi kene tutup komputer terus.So adakah anda terasa rugi?


4) READERS MEMANG DAH ADA PLAYLIST

Ok,apa maksudnya ayat di atas?Sonang yo…Macam saya,saya ada itune di komputer dan saya akan pasang setiap kali on pc.Jadi kalai blog tu pasang autoplay song maka akan mengganggu lagu yang saya pasang sebab akan berlayer2 la lagu.So akan ganggu emosi reader.Bila emosi readers terganggu maka…Lu fikirla sendiri…hak3…

Tu jela yang boleh saya rumuskan kesan2 autoplay song yang diletak pada blog.Benda yang saya alami sendiri dan saya pernah buat.Saya anggap ia adalah satu kesilapan saya sepanjang saya berblogging.Mungkin sebab tulah dulu traffik saya teruk sampai nak cecah 50 uniques pun susah.Satu lagi disebabkan saya buat entri ni atas pengalaman saya sendiri so tak payahla saya nak kasi backlink kat sapa2 dan kalau ada tersama ngan entri sesiapa harap mintak maaf tiada niat nak plagit entri ye sebab otak saya masih berfungsi dengan baik…hak3…

p/s :
– Actually benda ni terpulang la pada individu tu sendiri.Kalau korang rasa benda ni tak related ngan blog korang terpulang.
– Ni adalah nasihat atas pengalaman kalau korang tak nak ikutpun takpe…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Article, Autoplay Song, Bloggers, Blogging, Motivation, Music, Story, Suterablogger, Tips, tips blogging. Bookmark the permalink.

39 Responses to >TIPS : AUTOPLAY SONG…ANDA BLOGGING ATAU MAIN MYSPACE???

  1. Md Nasir says:

    >salam..setuju betul..dulu aku pn ada pasang gak gadget2 camnie,pastu bila blogwalking tempat org lain baru paham apa perasaannya.perasaan nak tekan button 'x kat atas sebelah kanan!!nak2 time kita kat opis,bukak jer blog ada autoplay (kuat plak tu) mau x besar mata bos..nk letak mp3 player x per,tp jgn ler autoplay..x semua lagu yg kita suka org lain suka (dangdut mmg x bleh angkatlah..haha)http://my-senseaddress.blogspot.com

  2. Lifesaver says:

    >dulu saya ada lagu kat blog..hehehe

  3. aien comel says:

    >klu nk letak lagu yg tuan punyer blog nyanyi bleh x?

  4. BeaN MorENo says:

    >Md Nasir – thanx sebab setuju…bila kita buat salah dan dah tau…so kene remind orang lain

  5. BeaN MorENo says:

    >puan capa – hehe saya tau lagu puan dan masih teringat itu trade mark puan

  6. BeaN MorENo says:

    >aiensepet – tak payah!!!xsuke3…hak3

  7. Anak Perak says:

    >tp nasib baik kat office ni segala streaming dia block.tp klu blog 2 byk sgt streamyx,blog 2 pon kena block.kn rugi.hehe..p/s : lg 1 aku x suka ialah widgeo.bersepah2 popup iklan

  8. >dulu masa mula2 aku pun ade gadget tu sebab kengkonon best arr..masa tu aku naive lagi!(skrg pun stil!hak3).pas2 bila aku masuk blog lain aku pening byk lagu, trus aku pkir org sure pning masuk blog aku.aku suke belum tentu derang suke!last2 aku buang, aku dengar sendiri kat Ares.hahahaha…

  9. BeaN MorENo says:

    >anak perak – hehe itu la pasal…takpe la mungkin itu boleh buat die happy…

  10. BeaN MorENo says:

    >alang – bagus kalau ko ada kesedaran sivik itu…hehe

  11. Billet-DOux says:

    >wah sama plak reason2 kita tuh.~hasil penangan tunjuk ajar sifu.. huhu. Sokong entri ne seratus percent!

  12. CikLilyPutih says:

    >aku selalu kene gak dulu bukak2 blog2 cam nie. trus aku tekan pangkah je. senang. mane bole concentrate nak baca bile dengar lagu2 yg bukan sejiwa dgn aku. trus aku amarah tau!

  13. BeaN MorENo says:

    >lily – ku mahu…aku mahu…ku tahu…aku tahu…hak3

  14. Cik aiNa says:

    >awal² blogging dlu pun aina letak jugak, lame² rasa cam semak lak ade lagu. pastu trus x pasang dah.

  15. BeaN MorENo says:

    >cik aina – samala dulu saya pakai lagu simple plan save you..hehe

  16. fatin says:

    >dekat myspace pernah jugak letak autoplay nih..tapi kt blog tak letak sebab dah tau rmai orng tak suke..kalau nak letak pun tak boleh autoplay..biar mereka klik sendiri kalau mereka nk dgr lagu tersebut..

  17. laila says:

    >aku slalu buka byk tabbila kuar autoplaytatau blog mana yg psgmute trus senang

  18. BeaN MorENo says:

    >fatin – yes…bagus idea tuh boleh bawak masuk parlimen

  19. BeaN MorENo says:

    >laila – hehe…betul3…mutepun boleh guna jugak…

  20. >kalo nak lagu sangat dowload jer kat pc , dengar utk kita sorang jer🙂

  21. farenova says:

    >sukelah tgk gambar2 berdialog tu, buat saya gelak sorang2… siap sempat buat proposal.. mmg setuju kalau bukak 6 tab kenam-enam ada autoplay alamat mcm katpasar..kosert jom heboh pun pasang 1 lagu je (tetibe)

  22. BeaN MorENo says:

    >ellisme – hehe…betul3

  23. BeaN MorENo says:

    >farenova – akak suka,saya suka,kami suka,tiada berduka…nanti saya buat gambar berdialog untuk akak ye…jom gi konsert

  24. uncle says:

    >uncle punya komputer mmg upto date lah (cis bangga diri lah pulak) mmg berkemampuan nak buat sampai 10 layer terus..hari tu punya lah seronok layan metaliica kat itunes pc uncle tetiba macam 2 lagu ada masukk daa.sekali tu band wali, kris dayanti alalallalala..wenggg uncle camni..!!!

  25. Arra JaSmY says:

    >haha..lpas baca u nyer entry trus buang.ahaks.Thanks for sharing.:)

  26. Sendra says:

    >aku pun mula2 time masih hingusan dalam blogging ni pun bukan main semangat letak lagu tw bean..haha..bukan main huru hara lagi blog aku dulu kalau aku ingat..tapi kini tidak lagi dong..hhaha..memang betul bean semua yang kau cakapkan di atas..aku setuju semua point..

  27. BeaN MorENo says:

    >uncle – ces uncle…berlagak gile…hak3…bile muzik berlayer2 maka kepala pun pusing

  28. BeaN MorENo says:

    >arra – alo2…sorry tak niat menyinggung sesape pun…just share je…

  29. BeaN MorENo says:

    >sendra – pengalaman mengajar kite ok…hak3

  30. >dulu-dulu pun guwe letak jugak..sekarang tak dah..baru rase kemas sket blog.hehe~

  31. BeaN MorENo says:

    >nemo – hehe…sekarang adakah anda sedar

  32. mira ellyna says:

    >agree.. erm, no.2 tu sy sokong 200%

  33. BeaN MorENo says:

    >mira – 200% eyh…hak3…

  34. >aku rase digalakkan , kalau boleh letak sekali kumpulan pancaragam .

  35. BeaN MorENo says:

    >aus-haha..aku nak panggil meet uncle hussein dok kat blog aku

  36. >hahahak , aku senang .nyanyi sendirik .hahahak

  37. BeaN MorENo says:

    >aus – sedap ke suara ko???hak3

  38. che armster says:

    >aku sama macam aus.. nyanyi sendiri je. huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s