>TIPS : UNDANG-UNDANG PENULIS 11

>

Hye guys,seperti yang dijanjikan saya nak sambung balik entri berkenaan dengan undang2 penulis.So entri kali ni saya nak share yang no 11.Alamak nak dekat habis dah.Maknanya saya kene cari idea baru untuk dikongsi next time.Tapi jangan takut.Pengalaman mengajar kita so kita gunakan lah pengalaman tersebut untuk berkongsi.



Untuk undang2 yang ke- 11 saya nak share pasal “Don’t settle On Just One Style,Try Something New”.Wah dalam maksud ayat ni.Bagi saya ayat ni memberitahu bahawa dalam penulisan kita tak sepatutnya tumpukan pada satu cara menulis je.Sebelum saya buat entri ni saya pergi blogwalk ke blog2 yang best2 macam redmummy,beautifulnara,forfeetnine,dan sixthseal. Korangpun tau yang blog diorang ni memang top.So apa yang saya dapat dalam blog diorang ialah diorang memperlbagaikan cara penulisan diorang.Ye memang simple tapi cara penyampai lain.

Dalam satu entry kita boleh mempelbagaikan cara penulisan dan dalam satu blog kita boleh mepelbagaikan entri.Contohnya kalau la kita tulis pasal personalkan jangan la asyik nak tulis pasal emo je.Takpun cerita harian yang sama.Sebagai contoh :

Isnin
9.00 am – sarapan
10.00 am- tulis entri
11.00 am – buat report kolej
12.00 pm – makan tengahari


Selasa
9.00 am – sarapan
10.00 am- tulis entri
11.00 am – buat report kolej
12.00 pm – makan tengahari

Rabu 


9.00 am – sarapan
10.00 am- tulis entri
11.00 am – buat report kolej
12.00 pm – makan tengahari


Apakata kalau kita ubah sikit :


Isnin
9.00 am – sarapan
10.00 am- tulis entri
11.00 am – buat report kolej
12.00 pm- makan tengahari


Selasa
9.00 am – Bincang pasal kawen
10.00 am- repair pc
11.00 am – blogwalking
12.00 – ngorat awek


Rabu
9.00 am – sarapan dengan awek russia
10.00 am- tulis entri sambil minum kopi
11.00 am – buat report kolej bersama awek russia
12.00 pm – makan tengahari dengan boss

Faham?kalau tak faham macam ni lah.Yang simplenya jangan tumpu pada satu topik je.Buat banyak sikit or pelbagaikan cara penulisan dan juga jenis2 entri kecuali kalau kita memang dah betul2 dapat niche yang sememangnya kita boleh buat traffik yang bagus contohnya macam Beautifulnara & Kak Ina KL. Yela kalau kita asyik2 tulis benda yang sama readers akan senang bosan dan dah tau apa yang korang akan tulis.So loyal readers akan berkurangan. Akibatnya korang tak dapat nak maintain visitors. 

Itu jelah kot untuk entri tips kali ni.So ingat yang paling penting jangan cedok entri orang sebab nanti jadi hal plak.Cuba buat tulisan sendiri sebab lagi seronok orang nak baca & readers mungkin akan lebih menghargaai dan menunggu entri korang.Tak caya try la buat.

p/s :
– Akhirnya isu plagiat dah settle.So it’s not a big deal
– Thanx to readers yang selalu masuk blog ni ye…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Bloggers, Blogging, Macam mana nak blogging, Menulis dengan Bagus, Tips, tips blogging. Bookmark the permalink.

11 Responses to >TIPS : UNDANG-UNDANG PENULIS 11

  1. Anonymous says:

    >Good morningWe do not agree with this year BRITs 2010 decision.Please come to see our little poll http://micropoll.com/t/KDqOnZBCWtLady Gaga can not be better than heavy metalPoll supported by BRIT awards 2010 sponsor femmestyle[url=http://www.femmestyle.li/brustvergroesserung/klinik.html]brustvergrößerung klinik[/url]Do you have a burning question we could ask all the stars at The BRIT Awards?

  2. >hohohoh ,kena praktik ni bean..hahaha..aku selalu stick style yg same je..hahaha..aku nak jawab utk anonyes , it's true . Gaga is bullshit anyway . Dun u ever come here and do like this to bean moreno .hahaha

  3. Lifesaver says:

    >jadual harian hidup yg sama..nnt boring😛

  4. BeaN MorENo says:

    >anon – apa kejadah nye ni…isu curik sampah dah habis ni isu jilat ais krim…hak3aus – haha…ko punya style dah ok la auspuan – ye ke??

  5. >idup aku sama je tiap2 ari..tp aku tukar skit2 arini tiger show, esok beruang show, esok lagi fish show..boleh???hahahahha

  6. helena's says:

    >sebab tulah sampai takde iadea dah..hahaha boleh tak camtuh?

  7. Billet-DOux says:

    >sokong percent percent percent!tak mau lah copy dari blog org laen.. tak baek tak baek.. tapi kalo dah abis idea.. ~ (idea buruk bilet> copy semua entri org laen pastu linkkan suma yang di copy kepada blog org tuh)haha, kejamnyer idea.. sapalah yang ajar ne.. hik2..

  8. Billet-DOux says:

    >oh ya.. penulisan pun mesti ubah gak kan.. nanti bilet kaji lu penulisan sifu.. ehehe..

  9. cik EPAL says:

    >macam undang undang jalan raya😀

  10. TUKANG KATA says:

    >salam ziarah dari Tukang Katabermanfaat ye info ni..thanks for sharing this info…

  11. BeaN MorENo says:

    >alang – cuba ko buat semut show…pasti bestcikhel – apa plak tak boleh…billet – hak2 jangankata saya ajar eyh…cara penulisan saya ikut mood…tapi yang penting kita hepi..hepi…hepi…yang penting kita hepi…cikepakl – undang2 jalan raya kalau langgar antara kita ngan polis je tak heboh satu malaya tapi kalau kita langgar undang2 penulis boleh kecoh satu malay sayang oi!hak3tukang kata – terima kasih….saya akan kongsi lagi nanti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s