>METAFIZIK : ADA APA DENGAN MEMAAFKAN

>


Selamat pagi guys.Pergh saya baru sampai office terlalu lambat untuk breakfast.hak3…Tak sabar nak gi Gatsby Event April ni.Entry dah submit so tunggu duit RM50 je.Hari ni saya dapat rasakan aura task akan semakin banyak tapi jangan bimbang saya tetap akan update entri saya ye…


Hari ni saya nak teruskan dengan berkongsi ilmu Metafizik.So Semua orang nak Kegembiraan.Siapa yang nak bersedih hari2 betul tak?Orang gilapun kadang2 happy.So entri sebelum ni saya dah kasi tau   apa itu step2 ataupun kunci untuk unlock Kegembiraan.Salah satunya ialah Memaafkan orang lain.Wah sekali dengar macam senang tapi sebenarnya ia susah nak dilakukan.Tapi kalau korang berjaya memaafkan kesalahan orang lain itu satu rahmat yang sangat best.



Kenapa kita perlu maafkan orang lain?Ok benda ni simple je.Bila kita memaafkan kesalahan orang lain kita akan dapat hilangkan dendam(bukan lurah dendam ye itu lain) kita kepada si pembuat salah.Apabila kita tiada dendam bermakna kita akan kurang berfikir.Tahukah kita bahawa apabila kita berdendam dengan seseorang kita akan merangsang otak supaya berfikir tentang orang tu dan selagi kita tak maafkan orang tuh satu perasaan yang dinamakan kebencian akan wujud.Ia akan menyebabkan kita akan sentiasa berfikir cara untuk kenakan dia.So bila kita akan berfikir banyak kita akan membazir banyak tenaga yang berharga.Tenaga itu hilang sia2 je tanpa apa2 yang berfaedah.





So bila kita buang tenaga kita akan jadi letih dan penat lalu hilanglah focus.Susah nak dapat focus tau dan tak mungkin korang boleh beli kat Focus Point.Sebab tulah kadang2 kita buat kerja takde mood,badan letih,and makan tak habis.Sebab kita terlampau memikirkan benda2 yang remeh2 contohnya bila petang kita balik kerja tiba2 ada orang potong kereta kita tanpa bagi signal.Kita marah dan perasaan marah tu masih ada sampai kita tido.So otak kita akan still fikirkan kejadian tadi walaupun kita tengah tido.Then mulalah mengigau.Pastuh bangn pagi badan letih.Apala salahnya kita maafkan dia untuk kesalahan tu.So takla membazir tenaga pada benda yang tak sepatutnya kita fikir.So kesimpulannya kurang la stress.


p/s :


– Cuba untuk memaafkan orang lain sebab itu kunci pertama.
– Jangan asyik nak blame kesalahan orang lain sebab semua manusia tak sempurna.
– Ada satu lagi berita baik saya nak kongsi tapi rileks dulu…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Apa itu Metafizik, Article, Blogging, Memaafkan, Metafizik, Metaphysic, Motivation, Suterablogger. Bookmark the permalink.

14 Responses to >METAFIZIK : ADA APA DENGAN MEMAAFKAN

  1. >.mne leh maafkan org yg jahat itu!.hahaha~

  2. >ler..smp masuk dlm mimpi ke org ptg kete ko xbg signal??kekekek…macam aku ni mmg pemaaf tp kdg2 aku ni pendendam..bukan lurah dendam yer adik2..

  3. BeaN MorENo says:

    >fateha – kene maafkan sebab tula saya cakap bende nampak mudah tapi susahziana farrel – hak3…boleh apa plak tak boleh…

  4. Arra JaSmY says:

    >kadang2 memaafkan itu lebih mudah daripada melupakan.Kita mungkin boleh maafkan kesilapan org lain pada kita tapi kesilapan yg dimaafkan tuh kita tetap akan igt smpai bila2.

  5. mira ellyna says:

    >memaafkan adalah senang dan mudah untuk diungkapkan tetapi melupakan kesalahannya adalah susah untuk dilakukan

  6. >jangan bimbang.aii maafkan yuu. ecewah wah wah.

  7. >hahaha , cayalah..tips memaafkan..dgn ini aku dgn rela memaafkan hal smlm..hahahak..

  8. BeaN MorENo says:

    >arra – betul sebab tulah saya cakap siapa yang boleh buat macam dapat rahmat yang besar…tapi saya dah berjaya buat…hak3mira – hm…try dulu…semua orang boleh…lolly – ai ade buat salah kat u ke budak femes…hak2aus – aku dah tak fikirpun…lantak la diorang…dah tutuppun forum tuh..

  9. Billet-DOux says:

    >sifu, bilet maafkan sipu sbb tak ajak bilet g gath nanti.. hehe..doakan bilet utk esok ya. ampun segala kesalahan sifuku!

  10. BeaN MorENo says:

    >billet – saya dah lama maafkan kamu(ooops ada buat salah ke???))Anyway good luckmira – hak3 cool2…

  11. ejaa says:

    >maaf kan oranggg bila orang buat salah kat kite watkan kite nampak muda.hehe

  12. BeaN MorENo says:

    >ejaa – haah…kene maafkan baru la rumah tangga aman tenteram(ada kene mengena ke??)

  13. Lifesaver says:

    >muka laki yg bagi bunga tu sama la dgn muka encik bean

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s