>SELAMAT HARI JADI.. PART 1

>

Kalau korang tengok gambar kat atas ni mesti korang dah tau apa saya akan tulis betul x?Ya betul hari ni adalah Maulidur Rasul.Hari jadi Junjungan Besar “Rasullullah” atau Nabi Muhammad.Tapi sedihnya tak semua di antara kita yang tau hari ni adalah bufday ataupun hari kelahiran Nabi Muhammad.Semua buat dek je.Mentang2 cuti solat subuh pun tak buat.Sedangkan yang wajibpun kita tak buat apatah lagi sunnah betul tak???Tapi ada satu sunnah Baginda yang sememangnya ramai orang nak sangat buat.“Poligami”.Ces!!!Kita sering lupa tentang ajaran Rasulullah dan hari kebesaran Baginda tapi dok sibuk sambut Valentine Day(hari tanpa spender!!!).Kita lupa hari jadi Rasulullah tapi sibuk dok ingat hari jadi Britney Spears or Lady Gaga.Tak nak buat ajaran & sunnah Nabi Muhammad tapi sibuk nak ikut gaya hidup Hollywood.Tapi cakap nak syafaat.Mak aih bukan main senang bercakap.

Ok saya nak dedahkan skit apa itu Sunnah Rasullulah sebagai peringatan untuk saya dan korang semua :

1)TAHAJJUD – KERANA KEMULIAAN SESEORANG MUKMIN BERGANTUNG PADA TAHAJUDNYA
2)MEMBACA ALQURAN SEBELUM TERBIT MATAHARI
3)JANGAN TINGGALKAN MASJID TERUTAMANYA SEMASA WAKTU SUBUH
4)JAGA SOLAT DHUHA
5)JAGA SEDEKAH SETIAP HARI
6)JAGA WUDHU TERUS KERANA ALLAH SAYANGKAN ORANG YANG BERWUDHU
7)AMALKAN ISTIGHFAR SETIAP SAAT

Kat atas ni merupakan sebahagian daripada sunah Rasulullah semasa hidup baginda.Kebanyakan mudah tapi kita yang susah nak buat.Saya sendiripun kadang2 terlepas ataupu tak buat.At least kalau kita tak dapat nak buat semua dapat maintain 2 or 3 pun kira bagus la.Ni kita asyik sibuk je nak maintain traffik maintain yang ni tak nak pun.hak2.So renung2kan & selamat beramal.

p/s :
– Saya bukan nak poyo n tunjuk baik ye.Entri ni peringatan kat kita supaya ingat apa sepatutnya yang kita buat.
– Saypun bukannya seorang yang teramatlah baik.Tapi saya sentiasa mencari perubahan hidup dan cuba berubah dari kurang baik kepada yang lebih baik.

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Blogging, Motivation, Rasulullah, Religion. Bookmark the permalink.

7 Responses to >SELAMAT HARI JADI.. PART 1

  1. Billet-DOux says:

    >~ makasih sebab bagi peringatan. (^_^)

  2. Natasha says:

    >pengisian yg hebat:)tahniah bean

  3. BeaN MorENo says:

    >kak tash – hak2 thanx…

  4. wiseman says:

    >good info bro!…sesuatu yg sangat2 kita perlu renungi!…Berterima kasih…memaafkan…bersyukur…salah1 cara kaedahnye….

  5. BeaN MorENo says:

    >wiseman – ya betul!!!

  6. Lifesaver says:

    >peringatan yg bagus!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s