>BANYAK KE SIKIT LAGI BAGUS???

>

Huh takde apa yang saya boleh buat sekiranya kelajuan internet adalah equal dengan kelajuan pergerakan kerak bumi yang yang hanya memakan masa 100 tahun untuk berubah.Ditambah plak dengan YM yang hanya boleh digunakan ikut webpage.Tapi dengan hati yang cekal(bukan syeqal..itu penyanyi zaman saya umur 7 tahun dan sekarang dah jadi ustaz dah pun) nak jugak post entri untuk korang.

Oklah tajuk yang korang baca kat atas tu sebenarnya isu kecil je kalau nak dibandingkan dengan isu krisis kewangan Manchestor United(wah i hate this team…haha).Ok kita selalu tertanya-tanya satu hari bape post yang patut kite tulis or post kan untuk blog.???Bagi saya benda ni depends kat blogger tu sendiri.Kalau la blog kite tu sememangnya femes macam blog Redmummy ke,Beautifulnara ke,tak pun macam Melromeo mungkin satu hari satu pospun cukup kot.Tapi kalau blog kita macam suterablogger(uiks blog sape nih???) susah jugak la.Bagi saya la kan kadar menge”post” entry untuk blog saya adalah bergantung pada visitor.Saya seorang yang amat perihatin terhadap masalah visitor untuk blog saya.saya akan check setiap dua jam.Then lagi satu saya akan cuba membaca pergerakan platlet(uiks betul ke istilah ni) untuk blog saya.Contohnya macam ni :
source dari google analytic
Cara saya baca bende ni senang je.Visitor blog saya terbahagi kepada 3 iaitu Referring sites(datang dari page lain),Direct traffic(taip di URL browser), dan Search engine(datang dari serach yang dilakukan di internet).Kebanyakan visitor suterablogger(yang kurang popular ni) datang dari referring site iaitu blog kengkawan atau mungkin dari website lain.Jadi bermaksud mereka menantikan entri bersih dari saya hak2.Mintak maaf ye saya tak pernah tulis bahan lucah di dalam ini blog tetapi entri bersih bermakna entri baru yang belum dikomen oleh mereka(walaupun diorang tak komen pun).Jadi bagi saya saya akan buat entri lebih dari satu untuk satu hari untuk tarik visitor baru dan tarik visitor yang pernah datang.


Dari gambarajah di atas(pergh macam mak gua seyh) saya buat kesimpulan sendiri bahwasanya saya belum hebat dalam bermain SEO.Sebab kadar dari SEO memang kurang.So janganla ikut saya sangat ye sebab saya bukannya bagus sangatpun cuma share ikut experience je.Kalau ada yang cuba tapi tak jadi saya mintak maaf sangat-sangat ye sebab saya takde niat nak menipu pun.


p/s:
– Jadi kesimpulannya terpulang pada korang nak update macam mana.Got any Idea???
– Terima kasih kat Aus yang tekah menerjah saya malam semalam.Nak baca ni entri die.
– Actually saya dan melromeo adalah berbeza sebab dia memang hebat saya baru je belajar nak jadi cam die.
– mak saya merupakan guru kepada saya semasa darjah 5 dan 6.Tu je nak kasi tau…

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Bloggers, Blogging, Motivation, Tips. Bookmark the permalink.

13 Responses to >BANYAK KE SIKIT LAGI BAGUS???

  1. Aidi-Safuan says:

    >hoho…post sehari 1 post da cukup rasenyer.btw, da tau bila collect adiah KDU contest tuh?

  2. BeaN MorENo says:

    >aidil – aku dah collect dah…

  3. Lifesaver says:

    >kalo entry tak bagus..tapi post2 tiap2 hari..ok ke?traffic naik jgk?

  4. BeaN MorENo says:

    >hm…setiap blogger ada kelebihan die..xsemestinya kite tulis pasal personal kite xboleh naik…nlog puan ok apa…

  5. Sendra says:

    >hurmm,aku pernah fikir juga persoalan ni..ingat tak entry aku yang aku cakap pasal malas nak tulis entry..time tu memang aku sumpah malas nak tulis entry,sebab aku takde idea langsung nak tulis apa..aku betul2 tak tw..aku paksa juga tulis..entry ntah apa2..result:sambutan kurang,traffic jatuh..jadi 500 visitor this week tu jatuh teruk tu.follower ramai bertukar jadi silent reader.Tapi,lately,aku rasa betul2 banyak persoalan nak tanya semua abang2 dan kakak2 blogger..(termasuk kau lah of course)..then aku tulis je selalu.satu hari dua post kadang2.alhamdulilah..result:traffic naik,visitor this week cecahlah 1000 lebih..bersyukur lah tu..komen pun naik.follower pun naik sendiri sikit2..apa aku faham dari situ,jwpan persoalan kau tu..it is depends..tak kira org tu femes ke tak blog dia..kita cuma perlu post,apa yang kita rasa benda tu perlu di post.maksud aku,pastikan entry tu kira ok lah kan dengan tahap beginner kita..tak perlu tamak nak paksa diri juga tulis entry..tapi,post entry tu juga,tak kira berapa banyak,janji ia ok lah pada kau..kira benda tu hot topic ah kononnya..jadi,post je lahh..tak pun,,kalau entry kau post rasa tak best,slow je,cepat2 lah recover dengan entry baru.haha..its depends.Cheers,Sendra,CEO Kueh Tart.*bean,aku komen blog org camni biasanya tw..macam ni nanti,org tu akan follow blog aku tanpa diminta.biasanyalahh..(padahal aku memang mengharap juga org tu follow..hehe)*aku minta maaf cakap mcm bagus je blog aku kat sini..cuma aku terasa nak kongsi apa yang aku belajar dari ada blogger2 lain..*melz ke sesiapa ke,kalau rasa pendapat aku ni silap,betulkan ehh..*yang comment atas tu,aku banyak typing error..aku delete..nak cepat pergi semayang jumaat..haha

  6. Aus says:

    >bapak panjang smapi ke lantai sendra komen..hahaa..ceh , itu bukan terjah la..itu sesi beramah mesra..kekekeke…kau layan jela..hahaka..oi..tulisan kau comel la..secomel aku bermain bowling..hahaha..

  7. >ku bc seme komen kat sini..tak leh blah komen aus…. ahahaha

  8. >entah. aku update suka ati aku. 100 sehari pun suka ati aku. orang x komen pun suka ati aku. trafic jatuh pun suka ati aku. entah la. suka ati aku jak la. aku baru mau up entri buat orang yg menyampah tengok aku updet banyak2.kaalau ada yg menyampah la.hee

  9. BeaN MorENo says:

    >aku nda suka sama entri ko tapi aku suka sama ko…hak2…ooops statement

  10. >aku panggang ko karang bagi makan biawak.

  11. BeaN MorENo says:

    >sedap ka bah itu biawak…

  12. Aus says:

    >@ jard..ahaha..asl xleh bla lak..kekeke..

  13. helena's says:

    >bagi cikhel pulak lah kan,,.yg tak berape nak glemer jugak nih,,hahahkalau dulu akan update ikut suka suki hati jek nak tulis ape..tak fikir pasal visitor atau traffic..tp makin lama kte dah makin paham,..sebab blogger bukan skadar blogger..kirenye kene uptodate lah..hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s