>-= PleASe & THaNk YoU itU PeNTinG!!! =-

>

Rakyat Malaysia memang terkenal ngan adab2 yang elok…
Itu dulu masa semua masih berpegang pada agama dan life
diorang yang sutera dan halus so sifat hormat menghormati
tu kuat n hidup pun harmoni xde serabut2…

Contohnya kalau kite tgk cite2 melayu epik macam hang tuah…
(even Hang Tuah ni sayapun xtau mitos ataupun wujud)
xpayah tgk yang dalam2 kite tgk bahasa yang diorang gunakanpun
agak menyentuh kalbu sebab terlalu lembut dan susah nak guris
perasaan mahupun nak kasi kite marah…
Contoh & perbezaan bahasa dulu & sekarang :

Kalau nak tanya pergi mana :
DULU KALA :-
“Ka mana kah tuan hamba mahu pergi…”

SEKARANG :-
“Weh Lu mana mau pergi c***i…”

Kalau nak makan :
DULU KALA :-
“Sila la makan tuan hamba…hanya ini sahaja yang boleh hamba hidangkan”

SEKARANG :-
“Makan2(itupun ajak2 ayam)…kalau xnak makan gua makan dulu la…xsedap jgn byk bunyi”

Kalau mintak tolong :
DULU KALA :-
“Boleh kah hamba meminta pertolongan tuan hamba…itupun kalau tidak keberatan…”

SEKARANG :-
“Bro angkatkan barang gua jap…ala tolong skitpun xkan xboleh…”

So sekarang kite dah nampakkan perbezaan antara zaman
dulu kala dan zaman kite sekarang.Even dulu teknologi xbape
nak gempak macam kite sekarang ni tapi zaman dulu diorang
ambil berat pasal keharmonian dalam kehidupan sehinggakan
susah nak jumpe orang yang hidup susah(xcaye tgk cite Hang Tuah)
semua kaya2 n hidup senang sampai nak buat jambatan emaspun
no halla orang cakap…

Lagey ada dua perkataan yang penting dalam kedihupan
kite ni yang kite susah nak buat(termasuk diri saya ni)..
Perkataan macam “Please” & “Thank You” (pergh speaking london plak)
Kalau di”translate”kan jadi please = silalah/bolehkah, Thank You = terima kasih
mungkin sekarang zaman Dabid Guetta dah pkai perkataan ni…
Dah ganti ngan perkataan baru macam DEM!!!…ShiT!!…
(xcaye dengar lagu AKON feat David Guetta)

hahaha…xdelaaa…just gurau2 je…

Kenapa penting dua perkataan ni…cube kalau kite gune perkataan
“silalah” atau “bolehkah” dalam ayat kite mintak tolong…
Ok kite xtau apa emosi orang disaat kite nak die tolong kite
kalau kite gune perkataan tu kemungkinan orang yang marahpun akan
ok n tolong kite atau kalau die xdapat tolong kite die akan
bagitau dengan cara yang elok….
Tapi cube kite nak mintak tolong tapi cakap cam haram…
Orang yang mood okpun rase macam nak sepak je keting kite…ahaha…

Lagey satu perkataan Thank You atau TQ
kite susah nak sebut lepas orang dah tolong kite sebab terlalu ego…
Cube kite cakap je mungkin lain kali orang tu nak tolong kite lagey…
xpun kalau kite kene maki ngan orang xpasal2 kite cakap
“terima kasih sebab marah saya tadi”
(tapi jgnla dengan nada perli)
mesti lepas tu orang akan berfikir die salah ke kite yang salah…ahaha
dan kemungkinan die akan mintak maaf balik…

p/s :

– Hm…xsalah walau apa kedudukan kite sekalipun kite respek kat orang
sebab even kite bosspun kalau kite hormat kat orang bawah we will gain the
respect back(trust me)

– Orang sekarang ni dah kurang rase hormat(termasuk dgn family sendiri)sebab tulah jadi kes cerai,bunuh orang,peragut,DLL…

– “Zaman dah berubah Dunia dah maju” ayat ni lah yang selalu kite cakap…Habis kalau zaman dah maju kenapa pemikiran kite semakin sempit!!!

– Kite sibuk nak wujudkan 1Malaysia tapi yang kat atas tu xnak ubah mentaliti diorang dulu & xnampak penindasan yang diorang buat kat kite orang bawah…mana2 partipun sama je semua kejar duit n xpk apa yang kite rase (that’s y i hate politic)

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Blogging, Metaphysic, Story. Bookmark the permalink.

3 Responses to >-= PleASe & THaNk YoU itU PeNTinG!!! =-

  1. Na Shari says:

    >Ahamdulillah…Setakat ni please and thank you masih diaplikasikan dalam kehidupan kami sekeuarga…🙂

  2. Lifesaver says:

    >Bolehkah saya memberi komen di sini? Boleh? terima kasih. *beradabakan saya?*🙂

  3. BeaN MorENo says:

    >na shari – alhamduliilah…teruskan(agnes monica)puan capa – pergh bersopannya…bini sapakah ini???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s