>-= AnaK oowh AnaK!!! =-

>


Hm...Kalau sebut bab ni semua orang yang kawin suke…
Yela sape xnak anak…kalau ada anak penat keje pun
hilang bile tgk baby…ahaha…Tapi kebanyakan kite xtau
yang nama anak tu penting untuk membentuk perwatakan
baby tu bile die semakin membesar…Zaman2 sekarang ni
byk orang letak nama anak stylo2 ahaha…tapi kadang2
nama tu xsesuai n anak yang dilahirkan tu xdapat nak
bawak nama tu…

So pagi ni tetiba saya kebosanan lalu terbukak satu
site yang byk info dalamnye jadi saya bacala satu2…
Lageypun sayapun memerlukan info yang macam ni
(maklumlah sekarang dah kawin so kene matured skit)
website tu nama nya PAKAR HOW TO…add die :

http://pakarhowto.com

Panduan Memberi Nama Anak :

– Waktu Yang Sesuai
* Mengikut site ni masa yang sesuai untuk kite letak nama anak kite mengikut
sunnah adalah hari pertama atau dalam masa tempoh 3 hari pertama kelahiran
ataupun paling lambat tujuh hari pertama kelahiran

* Yang ni kalau ikut sunnah la tapi kebiasaannya sekarang ni masa baby tu
dalam perut kite dah cari dah nama untuk die sebab nak book dulu takut
orang amik…hehe…

– Hak Pemberian Nama
* hm… ni pun satu hal byk pasangan yang bergaduh just nak letak nama untuk
anak diorang…Nama sepatutnya satu bende yang harus dibincang bersama dan
pasangan mesti sepakat nak letak nama apa…

* Kalau susah sgt nak sepakat pilih seorang yang betul2 layak untuk menamakan
anak tersebut…Kalau masa zaman nabi…Rasulullah la yang diminta untuk menamakan bayi..

– Bin Dengan Nama Bapanya
* Yang ni memangla setau saya masa mati je “bin”kan nama mak…ahaha…

– Berilah Nama Yang Naik
* Hm…ada ke orang nak kasi nama anak die nama pelik2…macam hitler ke???
lampard ke???Kalau kaf fa ya ra mungkinla…xtau la kalau ada mak bapak yang
terlalu stylo letak nama anak die Ahmad Torres ke…Muhammad Johnson ke???
(pergh semua nama player liverpool la…YNWA)

* Pemberian nama merupakan satu daripada tanggungjawab bapak kat anak
selain daripada mencari ibu yang baik untuk anak & mengajar adab yang baik
(bukan adab table talk tau!!!)

– Jangan Bagi Nama2 Yang Haram
* Nama2 haram contohnya ialah :
{Nama Abdul dihubungkan selain ALLAH}
{Nama yang khas untuk ALLAH sahaja –
Al-Rahman, Al-Khaliq}
{Nama berhala – Al-Laat, Al-Uzza, Isaaf dan Naelah}
{Nama yang tidak layak untuk diri seseorang}

– Menukar Nama Yang Sesuai

* Kalau kite perasan ada kalanya bile kite nak letak nama budak tu
die melalak je…bile kite panggil nama yang kite bagi die nangis…itu
kemungkinan nama tu xsesuai dengan bayi tu atau mungkin bayi tu
xboleh nak bawak nama tu…so kite kene tukar jika tak bayi tu susah
nak bawak perjalanan hidup die…
(dah macam cite Ahmad al-Bab plak…)

So saya rase ni je kot tips2…sebab kalau tulis panjang2 bukan
korang nak baca semua pun baca skit2 so saya buatla yang
penting2 jek…kalau nak lebih gi site yang saya kasi tuh…

IGT!!!pepatah arab ada berkata :

“‘Melalui namamu, sudah kukenal siapa ayah kamu”

About suterablogger

Blogger biasa yang menulis ikut suka hati
This entry was posted in Blogging, Facts, Familia, Islamic, Story. Bookmark the permalink.

2 Responses to >-= AnaK oowh AnaK!!! =-

  1. Lifesaver says:

    >tiba2 sebut pasal anak ni..ada apa2 ke?kih3~

  2. BeaN MorENo says:

    >xde papa…seje jek tulis…ahahah…ni khas untuk puan capa la nih…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s